Miten nimipalvelut toimivat

DNS eli Domain Name System on yksi Internetin toiminnan kannalta keskeisistä järjestelmistä. DNS muuttaa ihmisten ymmärtämiä osoitteita tietoverkkojen käyttämään muotoon.

Kaikki Internet-verkooon kytketyt laitteet, esimerkiksi älypuhelimet, kannettavat tietokoneet ja palvelimet kommunikoivat keskenään numeroilla. Näitä numeroita kutsutaan IP-osoitteiksi (IP address).

Esimerkki nimipalvelun toiminnasta


1. Käyttäjä kirjoittaa selaimen osoitekenttään demodomain.fi

2. Pyyntö ohjautuu käyttäjän laitteen käyttämälle resolver-nimipalvelimelle, joka on tyypillisesti käyttäjän Internet-yhteydentarjojan, mobiililiittymän tai yritysliittymän palveluntarjoajan tarjoama.

3. Resolver-nimipalvelin lähettää kyselyn juurinimipalvelimelle saadakseen tietää, mikä nimipalvelin hallinnoi FI-verkkotunnuksia. Juurinimipalvelin palauttaa FI-verkkotunnuksen nimipalvelimen ip-osoitteen.

4. Resolver-nimipalvelin tekee tekee kyselyn FI-verkkotunnusten nimipalvelimelle ja kysyy, mitä nimipalvelimia verkkotunnus demodomain.fi on asetettu käyttämään. FI-verkkotunnusten nimipalvelin palauttaa a.ns.kotisivut.com nimipalvelimen ip-osoitteen.

5. Resolver-nimipalvelin kysyy verkkotunnuksen demodomain.fi A-tietueen ip-osoitetta. Nimipalvelin palauttaa demodomain.fi A-tietueelle asetetun ip-osoitteen 217.64.35.103.

Tapahtumaketju vaikuttaa monimutkaiselta, mutta ajallisesti koko tapahtumaan ja tiedon siirtoon kuluu vain muutamia millisekunteja. Nimipalvelimet voivat käyttää myös välimuistia, jolloin jokaista pyyntöä ei tarvitse kysyä erikseen ja koko ketju voidaan suorittaa nopeammin.