SSL-suojaus on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. SSL-suojauksen tarkoituksena on salata verkossa tapahtuva tiedonsiirto sekä vahvistaa palvelun käyttäjälle, että verkkosivun sisältö lähetetään tai vastaanotetaan oikealta palvelimelta. SSL on lyhenne englanninkielisistä sanoista Secure Sockets Layer.

SSL-suojaus ja Google Chrome

Google julkaisi tammikuun loppupuolella Chrome-selaimesta version 56. Uuden version yhteydessä Chrome alkoi näyttämään kaikkien lomakkeita sisältävien suojaamattomien sivustojen yhteydessä tilapalkissa merkintää ”Ei turvallinen” tai ”Not secure”.

Googlen turvallisuustiimin Emily Schechter:in mukaan kehitys ei tule päättymään tähän. Tulevissa versioissa Google Chrome lisää kaikkiin SSL-suojaamattomiin sivuihin merkinnän ”Ei turvallinen” kun yksityisyystila on kytketty käyttöön.

Google tähtää siihen, että tulevaisuudessa Chrome merkitsee kaikki suojaamattomat HTTP-sivut ”Ei turvallisiksi”, jolloin käyttäjän tilapalkissa näkyy seuraava ilmoitus.

Muutoksen vaikutus sivuston näkyvyyteen

Tammikuun lopusta alkaen kaikki kotisivut ja verkkopalvelut, jotka sisältävät lomakkeita esimerkiksi tilaustietojen keräämiseksi näkyvät ”Ei turvallinen” merkinnällä Google Chromen käyttäjille.

Esimerkiksi kirjautumista vaativat palvelut, kuten palautelomake tai WordPress-sivuston kirjautumissivu näkyvät Chrome-selaimessa tällä merkinnällä.

Muutos voi aiheuttaa epäselvyyttä sivuston käyttäjille ja epävarmuutta siitä, onko verkkotivuston tietoturva kunnossa. Käyttäjät voivat myös tehdä johtopäätöksen, että sivustolla on muita tietoturvaongelmia kuin pelkkä SSL-suojauksen puuttuminen.

Google on kertonut jo hyvän aikaa panostavansa vahvasti verkon tietoturvaan. Selkeäksi kannustimeksi SSL-suojauksen liittämiseksi sivustoon on ilmoitettu SSL-suojauksen parantavan sijoittumista hakukoneen hakutuloksissa.

SSL-suojaus helposti ja nopeasti

Suosittelemmekin SSL-suojauksen lisäämistä kaikille verkkokaupoille ja sivustoille, joilla käsitellään lomakkeita tai joilla on esimerkiksi kirjautumissivu.

Osassa Kotisivut.comin palveluita on SSL-suojaus vakiona käytössä ja suojaus on liitettävissä helposti kaikkiin palveluihin. Tiesithän, että esimerkiksi suosittu WordPress Pro sisältää valmiiksi SSL-suojauksen ja SSL-sertifikaatin omalla verkkotunnuksella.